Kiek Yra Garso Kolonėlių Tipų?

Garso kolonėlės yra būtina dalis bet kokios garso sistemos, tačiau daugeliui gali kilti klausimas, kiek skirtingų tipų kolonėlių iš tiesų egzistuoja? Atsakymas yra paprastas: kolonėlių yra daugybė, tačiau jų pagrindiniai tipai skirstomi pagal garso diapazoną, kurį jos atkuria. Pažvelkime į pagrindinius kolonėlių tipus ir jų skirtumus.



1. Aukštadažnės Kolonėlės (Treble loudspeakers)

Kaip nurodo jų pavadinimas, aukštadažnės kolonėlės skirtos atkurti aukštus garsus. Šios kolonėlės turi mažą galią, dirba aukštame dažnių diapazone, o jų amplitudė ir dydis yra mažesni nei kitų tipų kolonėlių. Dažniausiai aukštadažnės kolonėlės būna sudėtinės sistemos dalis, sujungtos su vidutinio diapazono kolonėlėmis, kad būtų užtikrinta visa garso paletė.

2. Vidutinio Diapazono Kolonėlės (Squawkers)

Vidutinio diapazono kolonėlės skirtos atkurti vidutinio dažnio garsus. Dauguma bendro naudojimo kolonėlių turi vidutinio diapazono garsiakalbį, kuris kartu su aukštadažniu sukuria pilnavertį garsą. Nors kai kurie mažesni garsiakalbiai (apie 3 colių) gali būti naudojami kaip vidutinio diapazono kolonėlės, kai kuriais atvejais, kai nėra specialios žemadažnės kolonėlės (subwoofer), šios kolonėlės gali laikinai atlikti žemų dažnių atkūrimo funkciją.

3. Žemadažnės Kolonėlės (Subwoofers)

Žemadažnės kolonėlės skirtos atkurti žemus, galingus bosinius garsus. Jos yra būtinos didesnėse garso sistemose, kur reikia ypač stiprių ir gilų žemų dažnių. Žemadažnės kolonėlės dažniausiai naudojamos koncertuose, naktiniuose klubuose ar kitose vietose, kur reikalingas aukšto lygio žemų dažnių atkūrimas.

4. Viso Diapazono Kolonėlės (Full-range speakers)

Viso diapazono kolonėlės turi specialią struktūrą, kurioje yra du popieriniai kūgiai – mažas kūgis skirtas aukštų dažnių atkūrimui, o didesnis – vidutiniams ir žemiems dažniams. Tokios kolonėlės dažniausiai yra nedidelės, paprastai apie 2–3 colių, ir gali būti naudojamos mažesnėse erdvėse, kur nėra poreikio itin aukštos kokybės garsui.

5. Koaksialinės Kolonėlės (Coaxial speakers)

Koaksialinės kolonėlės yra ypatingos tuo, kad jos sujungia aukštadažnį ir vidutinio diapazono garsiakalbius viename. Šie garsiakalbiai yra fiksuojami ant tos pačios centrinės linijos, todėl sukuriamas tikslesnis ir subalansuotas garso laukas. Koaksialinių kolonėlių fizinė struktūra gali skirtis, bet jų pranašumas slypi puikioje garso lokalizacijoje.

6. Garso Ragai (Horn Speakers)

Garso ragai naudojami aukštų dažnių atkūrimui. Jie susideda iš vibracinės sistemos (dažnai aukštadažnio) ir rago, kuris nukreipia garso bangas į aplinką. Šios kolonėlės pasižymi dideliu dažnių diapazonu, aukštu garso lygiu ir efektyvumu, todėl puikiai tinka situacijoms, kai reikia stipraus ir aiškaus aukšto dažnio garso.

7. Rezono Jauninės Kolonėlės (Resonance Speakers)

Rezono jauninės kolonėlės naudoja plokštę vietoje popierinio kūgio garsui skleisti. Šios kolonėlės veikia pagal rezonavimo principą – jas galima pritaikyti prie įvairių paviršių, kad būtų generuojamas garsas per rezonansą.

8. Dvigubo Balso Ritės Kolonėlės (Dual Voice Coil Speakers)

Dvigubo balso ritės kolonėlės turi dvi nepriklausomas balso rites ir keturis sujungimo terminalus. Tokios kolonėlės dažnai naudojamos automobilių garso sistemose, kur reikalaujama ypatingai žemų dažnių. Jos leidžia lanksčiai jungtis tarp skirtingų garsiakalbių konfigūracijų, taip mažinant garso iškraipymus.

9. Dvigubo Magneto Kolonėlės (Dual Magnet Speakers)

Dvigubo magneto kolonėlės naudoja du magnetus, siekiant sustiprinti magnetinį lauką ir pagerinti garsiakalbio jautrumą bei garso kokybę, ypač žemuose dažniuose. Tai dar vienas būdas užtikrinti kokybiškesnį garso atkūrimą, ypač ten, kur reikia stiprių žemų dažnių.

Išvada

Garso kolonėlių pasaulyje egzistuoja daugybė tipų, kiekvienas jų atlieka specifinę funkciją. Pasirinkimas tarp įvairių tipų kolonėlių priklauso nuo jūsų garso sistemos poreikių, naudojamos erdvės ir siekiamo garso kokybės lygio. Rinkdamiesi tinkamą garsiakalbį ar garsiakalbių derinį, galite užtikrinti, kad jūsų garso sistema veiktų efektyviai ir skambėtų nepriekaištingai.